Mazgāšanas līdzekļu veidi

Mazgāšanas līdzekļi ir ķīmiskas vielas, kas paredzēti, lai palīdzētu notīrīt netīrumus no virsmām un tie ir pieejami kā pulveri, šķidrumi, putas un želeja.

Izvēloties mazgāšanas līdzekli, būtu jāņem vērā šādi faktori:

  • Kāda veida netīrumus jānotīra
  • Kāda tīrīšanas metode tiks izmantota
  • Kāds ir pieejamais tīrīšanas aprīkojums
  • Vai ir nepieciešama dezinfekcija
  • Laika limits
  • Ūdens cietība
  • Nepieciešamā ķīmisko līdzekļu koncentrācija
  • Ūdens temperatūra
  • Konstrukciju materiāls
  • Lietotāja drošība
  • Pārtikas nekaitīguma risks
  • Izmaksas
Sadzives-kimija-klusa-3

 

Mazgāšanas līdzekļi iedalās:

  •  Sārmi un kaustikas mazgāšanas līdzekļi

Sārmaini un kaustikas mazgāšanas līdzekļi, ir iespējams, visbiežāk lietotie mazgāšanas līdzekļi, visā pārtikas rūpniecībā, jo tiem ir labas tauku un olbaltumvielu tīrīšanas īpašības, un tos var izmantot plaša spektra pārtikas aprites uzņēmumos. Abi satur nātrija hidroksīdu kopā ar virsmaktīvām vielām un citām piedevām. Kaustikas mazgāšanas līdzekļi satur lielāku daudzumu nātrija hidroksīdu un tiem parasti ir augstāka bīstamības pakāpe nekā sārmainiem mazgāšanas līdzekļiem. Tie ir kodīgi ādai un vienmēr jāizmanto kopā ar pareiziem individuālās aizsardzības līdzekļiem. Tie var arī kaitēt mīkstajam metālam, piemēram, alumīnijam, alvai, misiņam uc.

  •  Skābes mazgāšanas līdzekļi

Tie galvenokārt tiek izmantoti olbaltumvielu, minerālu un dārzeņu netīrumu notīrīšanai un parasti satur fosforskābi. Skābes nekad nedrīkst nonākt saskarē ar hlora savienojumiem, jo no tā veidojošā hlora gāze, var būt letāla.

  •  Neitrāli tīrīšanas līdzekļi

Tie parasti satur virsmaktīvo vielu maisījumus un tos visbiežāk izmanto tīrīšanai un trauku mazgāšanai ar rokām. Tos ir droši izmantot, un galvenokārt tiek lietoti mājsaimniecībās un vieglās rūpniecības vajadzībām. Cimdi jālieto, lai izvairītos no ādas attaukošanas un lai samazinātu dermatīta risku.

#Home 3

Netīrumu tipi.

Pamatā ir divu veidu netīrumi:

  • Organiskie – Tie veidojas no dzīvām būtnēm, un ietver dzīvnieku taukus, augu eļļas, cietes, cukurus, un olbaltumvielas no piena, olām, gaļas vai asinīm. Parasti tos var notīrīt izmantojot neitrālus vai sārmainus mazgāšanas līdzekļus, bet ja tos silda, nožāvē vai atstāj uz ilgāku laiku, tad lai tos notīrītu var būt nepieciešams izmantot kaustikas mazgāšanas līdzekļus.

Lai notīrītu olbaltumvielu netīrumus, piemēram, olu, asins vai gaļu, vispirms ieteicams tos noskalot ar aukstu  ūdeni, lai nepieļautu to  “pielipšanu” pie virsmas.

Sildot taukus vai eļļu tie veido stingrus, tumšus, lipīgus, polimerizētus netīrumus, kurus parasti var notīrīt ar sārmainu mazgāšanas līdzekli. Ja tos turpina karsēt tā rezultātā veidojas spēcīgi piedegumi, kurus parasti var notīrīt ar agresīvāku kaustikas mazgāšanas līdzekli, piemēram, kas satur nātrija hidroksīdu.

  •  Neorganiskie – Tie veidojas no cieta ūdens (kaļķis) oksidējošiem metāliem (rūsa), urīnskābes sāļiem, alus akmens un kalcija sāļu nosēdumi no piena (pienakmens). Šos netīrumus veidus parasti notīra ar skābēm, piemēram, sālsskābi un fosforskābi.

Netīrumi ļoti reti ir veidoti no vienas sastāvdaļas, piemēram, kaļķakmens gaļas pārstrādes uzņēmumā var būt minerālu aplikumu un olbaltumvielu kopums.

baktērijas